

Stres, Bedensel ve psikolojik olarak bizi zorlayan tehditler karşısında yeni bir uyum çabasına girmemizdir. Bir öğrencinin sınav öncesi hissettikleri, bir yöneticinin çalışanlarıyla ilişkilerinde huzursuzluklar, eşi hasta olan birinin yaşadığı stres, bir atletin yarışı kazanıp kazanamama korkusu, hepsi için büyük strestir. Stres yaratan faktörler çok farklı olmasına rağmen insan organizması ve hücrelerde oluşturduğu biyokimyasal değişiklikler hep aynıdır. Aşırı çalışmak, aşırı stres ortamı içinde olmak kadar amaçsız olmak ve stres yaratan hiçbir uyarıcının bulunmaması da, insanı bir boşluk duygusuna iter. Bu nedenle stresten uzak kalmaya değil, onunla birlikte ancak daha az etkilenerek yaşamayı , stres yönetimi yapmayı öğrenmek gerekir. Önemli olan, insanın yaşadığı koşullar değil, o koşullara bakış açısıdır. Bu da öğrenilebilecek bir şeydir.
BİZE ULAŞIN
Stres Yönetimi Sık Sorulan Sorular
Terapinin amacı stres duymanızı engellemek değildir. Stres optimum seviyedeyken sizi uyaran ve harekete geçiren bir durumdur. Terapi ile yükselen stres seviyenizin hayatınızda yarattığı olumsuz durumlarla başa çıkma ve stres seviyenizi kontrol etme becerisi edinirsiniz.
Stres yönetimi için belli bir süre seanslara devamlılık gerekmektedir. Stresin düzeyinin, nedenlerinin, tetikleyicilerinin anlaşılması ve başa çıkma yöntemlerinin hayata kazandırılması, duruma ve kişilerin motivasyonuna göre değişebilmektedir.
Stres seviyenizi yönetmeniz dışında duruma eşlik eden başka rahatsızlıklar tespit edilmediği takdirde, stres yönetimi becerileri ilaç kullanımı olmadan, psikoterapi ile kazandırılmaktadır.
Dışsal faktörler: Dış çevreden kaynaklanan, psikolojik olmayan faktörlerdir. Kazalar, yaşam koşulları, iş ortamı, fiziki koşullar, doğal afetler, çevre şartları gibi konular dışsal stres faktörleri olarak sayılabilir.
İçsel faktörler: Kişilerin olayları algılayıp yorumlaması ile ilgili faktörlerdir. İçsel çatışmalar ve travmalar da bu faktörlerden sayılabilir.
Stresin duygusal, bilişsel,davranışsal ve fiziksel olarak ortaya çıkan pek çok belirtisi vardır. Duygusal çökme, kızgınlık, vücut ağrıları, mide rahatsızlıkları, uygu, kararsızlık, kaygı ve madde kullanımı gibi pek çok belirti stresin sonucu ortaya çıkabilmektedir.
Stres , Kaygı ile İlgili Blog Yazılarımız
Çocuklarda Kaygı
Korku tepkileri çocuklarda sıklıkla görülür ve normal gelişimin bir parçasıdır. Çocukların korkularının birçoğunun üstesinden gelecekleri doğru olsa da, ‘Çocuklukta normal, büyüyünce geçer’ şeklinde bir yaklaşım, çocuğun bu korkuların neticesinde yaşadığı duygusal zorlukları ve yine bunun [...]
Stres ile Başa Çıkmayı Öğrenmek
Stres ile başa çıkmayı öğrenmek için stresin kaynağını ve özelliklerini anlamanız gerekir. Stresin Kaynağı Strese karşı tepki veriş biçimi, bireyden bireye değişir. Aynı stres ortamı içinde yaşamasına rağmen bireylerin stresten etkilenmeleri ve strese karşı tepkileri [...]
Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirin
Yaşamınızın ne kadar gerilimli, ne ölçüde rahat, ne ölçüde hızlı tempolu olduğunu arada bir düşünüyor musunuz? Yoksa yaşam biçiminizin farkına varamayacak kadar […]