Depresyon Tedavisi2020-02-10T09:48:41+03:00

Depresyon Terapisi Uzmanlarımız

 

Prof.Dr. İlkay Kasatura
Prof.Dr. İlkay KasaturaKlinik Psikolog ve Psikoterapist
Yrd.Doç Dr. Aslı B. Taşören
Yrd.Doç Dr. Aslı B. TaşörenPsikolojik Danışman
Gizem Akçan
Gizem AkçanKlinik Psikolog

Depresyon Tedavisi ve Uzmanlarımız ile İlgili Sorularınızı Cevaplayalım!

    depresyon

    Depresyonun en temel belirtileri arasında daha önceden isteyerek ve severek yaptığı günlük etkinliklere karşı isteksizlik ve yaşamdan zevk alamama durumu olduğu görülmektedir. Bunların yanı sıra, zaman içerisinde  kişide kederli ve üzgün bir duygu durumu ile beraber bazı değişikliklerin meydana geldiği görülmektedir. Bu durumda kişide her şeyi olumsuz olarak değerlendirme eğilimi, karamsarlık düşünceleri ile geçmişi ve geleceği düşünmeye başlama durumları olduğu dikkat çekmektedir.

     

    Depresyonun küresel hastalık yüküne sebep olan  ilk on hastalık içerisinde beşinci sırada yer aldığı görülmektedir. Yürütülen araştırmalarda, toplumdaki yaygınlığının oldukça fazla olduğu görülmektedir. Depresyonun ergen kızlarda ve erişkin kadınlarda görülme olasılığının, ergen ve erişkin erkeklerle kıyaslandığında iki kat fazla olduğu dikkat çekmektedir. Ayrıca, depresyonun başlangıç yaşının değişiklik gösterdiği, ancak ortalama 20’li yaşların ortalarında başladığı bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda, başlangıç yaşının son yıllarda daha erken yaşlara kaydığı dikkat çekmektedir.

    Depresyondaki bireylerin, geçmişte yaşadıkları olayların olumsuz ve kötü yanlarını görerek kendilerini suçlu ve cezalandırılmış hissettikleri dikkat çekmektedir. Benzer biçimde, geleceği de umutsuz ve karamsar olarak değerlendirerek gelecek ile ilgili çaresizlik düşüncelerinin daha da arttığı görülmektedir.  Kişi hayattan zevk alamaz hale geldiği ve yaşamanın anlamsız olduğunu düşünecek kadar kendini çökkün hissedebildiği göze çarpmaktadır. Bu olumsuz bakış açısı kişilerin  günlük yaşamına, kişilerarası ilişkilerine yansımakta ve kişinin  hayat kalitesinin düşüşüne neden olmaktadır.

    Depresyon, üzüntü, isteksizlik, karamsarlık, değersizlik, yetersizlik, güçsüzlük, aktivite azalması, durgunluk, fizyolojik işlevlerde yavaşlama gibi belirtileri içeren bir sendromdur ve günümüzde akıl sağlığı alanında en çok tartışılan sorunlardan biridir.

    Ülkemizde psikiyatrik düzeyde yardım gerektiren ruhsal bozukluklar içerisinde depresif tipte olanların en fazla olduğu bulunmuştur.  Toplum içinde klinik düzeyde depresyonun  görülme oranının %10 civarında olduğu gözlenmiştir. Depresif belirtilerin genel olarak toplum içindeki yaygınlığı ise %13-20 arasında değiştiği belirtilmektedir. Depresif belirtilerin hafif düzeylerde olduğu durumlarda bile, bireyi hareketsizliğe, verimsizliğe, mutsuzluğa ittiği ve bu nedenle bu belirtileri gösterenlere ulaşılmasının koruyucu ruh sağlığı açısından da önemli olduğu bilinmektedir.

    BİZE ULAŞIN

      Depresyon – Sık Sorulan Sorular 

      Kişinin daha önce isteyerek ve severek yaptığı günlük etkinliklere karşı isteksizlik ve yaşamdan zevk alamama durumudur.

      Depresyon,

      • üzüntü
      • isteksizlik
      • karamsarlık
      • değersizlik
      • yetersizlik
      • güçsüzlük
      • aktivite azalması
      • durgunluk
      • fizyolojik işlevlerde yavaşlama

      gibi belirtileri içeren bir sendromdur

      Tedavi ve ilerleme süresi danışanlara ve duruma göre değişiklik göstermektedir. İlk görüşmenin ardından terapistiniz sizinle süreciniz ve terapi planınız hakkında konuşacaktır.

      Psikoloji biliminde biyopsikososyal yaklaşım, her problemin genetik, psikolojik ve çevresel etmenlere dayandığını savunur. Bu nedenle her rahatsızlık gibi depresyonun da genetik yatkınlıktan etkilendiği söylenebilir ancak bu durumun yaşanmasında tek etken genetik olmamaktadır.

      Depresyon çoğunlukla yatarak tedavi gerektirmeden çözümlenen bir rahatsızlıktır. Ancak durumun seyrine ve ağırlığına göre zaman zaman bazı vakalarda psikiyatri bilimi ile işbirliği içerisinde yatarak ve ilaçlı tedavi desteği sağlanabilmekte ve böylece daha hızlı iyileşme sağlanmaktadır.

      Depresyon pek çok kişi tarafından hayatının bir aşamasında deneyimlenen ve çok sık yaşanan bir duygu durum bozukluğudur. Tedavi edilmediği noktada başlıca etkisi hayatın akışını ve kalitesini etkilemek olurken, orta ve uzun vadede diğer psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıkların gelişmesine neden olmakta ve hatta yaşamı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilmektedir.

      Depresyon etkin bir terapist ve terapi planı ile tedavi edilebilir ve iyileştirilebilir. Ancak bazı durumlarda psikiyatrist ve ilaç desteği alınması gerekmektedir. Bu noktada ilaç tedavisi yine terapi seansları ile desteklenir.

      Durumunuz terapistiniz tarafından değerlendirildikten sonra ilaç desteği alıp almayacağınıza karar verilir. Terapistiniz gerekli gördüğü durumda sizi psikiyatriste yönlendirerek tedavinizi ilaçla desteklemenizi isteyebilir.

      Her rahatsızlık gibi depresyon da hayatın belli dönemlerinde tekrarlama riski taşır. Ancak terapinin amacı iyileşmenin yanı sıra tekrarlamayı önleyici çalışmalar da yapmaktır.

      Depresyonun nedenleri çok çeşitli olabilir. Temelde genetik/biyolojik, çevresel ve psikolojik sebeplerle oluşan rahatsızlık, herkeste farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

      Her depresyon tedavisinde ilaç kullanacaksınız diye bir koşul bulunmamakla beraber, ilaç desteği alınan tedavi süreci psikiyatristler takibinde gerçekleşir. Kullanım ve bırakma süreci doktorunuz tarafından kontrol edilen ilaç tedavisinde kullandığınız ilaçlara bağımlılık geliştirmeniz söz konusu değildir.

      Depresyon ile İlgili Yazılarımız

       

      Çocuklarda Kaygı

      Korku tepkileri çocuklarda sıklıkla görülür ve normal gelişimin bir parçasıdır. Çocukların korkularının birçoğunun üstesinden gelecekleri doğru olsa da, ‘Çocuklukta normal, büyüyünce geçer’ şeklinde bir yaklaşım, çocuğun bu korkuların neticesinde yaşadığı duygusal zorlukları ve yine bunun [...]

      By |1 Haziran 2017|Categories: Aile Terapileri, Depresyon, Stres|Çocuklarda Kaygı için yorumlar kapalı

      Çocuk ve Ergenlikte Depresyon

      Depresyon, çocuk ve ergenlerde duygu durumunun değişimi genelde ani üzüntü ve huzursuzluk haliyle ortaya çıkar. Depresyonun belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Çocuğun enerji düzeyinde düşüş Neşesiz ve cansız hal, Fiziksel bezginlik, yorgunluk, Sinirlilik hali Huzursuzluk hali, [...]

      By |1 Haziran 2017|Categories: Aile Terapileri, Depresyon|Çocuk ve Ergenlikte Depresyon için yorumlar kapalı

      Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirin

      Yaşamınızın ne kadar gerilimli, ne ölçüde rahat, ne ölçüde hızlı tempolu olduğunu arada bir düşünüyor musunuz?  Yoksa yaşam biçiminizin farkına varamayacak kadar […]

      By |20 Nisan 2016|Categories: Bireysel Terapiler, Depresyon, Mesleki Yonetim, Stres|Yaşam Tarzınızı Gözden Geçirin için yorumlar kapalı

      Depresyon Tedavisi ve Uzmanlarımız ile İlgili Sorularınızı Cevaplayalım!

        Go to Top