Çocuk Terapisi ve Uzmanlarımız ile İlgili Sorularınızı Cevaplayalım!


Çocukların sağlıklı gelişimini sağlamak için ve devam ettirmek için çocuk terapistlerinin kullandığı yöntem ve teknikler çocuk terapisi altında yer alır. Çocuklar yaşadıkları psikolojik güçlüklerle ilgili terapi desteği alabileceği gibi, herhangi bir problem yaşamadıkları noktada gelişimlerini desteklemek amaçlı da terapiye devam edebilirler. Genellikle 4-10 yaş grubundaki çocuklar çocuk terapisi alanında değerlendirilir.
Her çocuk biyolojik özellikleri, mizacı, sosyal çevresi ve yetiştirilişi bakımından birbirinden farklıdır. Bu nedenle de zaman zaman davranış ve duygu değişiklikleri yaşayabilirler. Ailelerin ve çevresinin çocuğa yakınlığı, çocuklardaki farklılığı zaman zaman görememelerine ya da objektif değerlendirememelerine neden olabilir. Bu nedenle çocuğun gelişiminin uzman bir terapist tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Her çocuk, terapist tarafından özel olarak ele alınmalıdır.
Çocukların ihtiyaçlarına ve yaş gruplarına göre, sanat çalışmaları, oyun terapisi, lego terapi, diyalog kurma, kolaj çalışmaları gibi farklı yöntemler terapist tarafından süreçte kullanılabilir. Çocuk terapisi, çocuk odaklı olmakla beraber ailenin iş birliğinin gerektiği ve sağlandığı bir süreçtir. En başta farklı değerlendirme araçlarının kullanımıyla ihtiyacı belirlenen çocuk, ailesi ile beraber etkin bir terapi sürecinin içine girmiş olur.
Çocuk terapisinden aşağıdaki durumlarda faydalanabilir:
- Gelişimsel bozukluklar – gelişim problemleri
- Korkular – kaygılar
- Konuşma problemleri – geç konuşma
- Tikler
- Takıntılar
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
- Depresyon
- Duygusal zeka gelişimi
- Yaratıcı zeka
- Fobi
- İçe kapanma
- Davranış problemleri
- Uyku problemleri
- Uyum problemleri
- Öfke problemleri – saldırganlık
- Tuvalet eğitimi
- Yeme problemleri
- Cinsel kimlik
- Travmalar ve yas
Çocuk Terapisi / Çocuk Psikoterapisinde Hangi Yöntemler Uygulanır?
Merkezimizde çocuklara yönelik bireysel terapiler, oyun terapileri ve EMDR yöntemi uygulanmakta, ailelere danışmanlık ve aile terapileri verilmektedir.
Test ve Değerlendirmeler
Merkezimizde terapilerin yanısıra çocuklar için yetenek belirleme, zeka ve kişilik testleri ile gelişim/duygusal değerlendirmeleri yapılmaktadır.




Ebeveyn Danışmanlığı
Her ailenin dinamikleri farklıdır. Her ailenin ebeveynlik anlayışı ve yaklaşımı da farklıdır. Kliniğimizde öncelikle aile dinamikleri, anne ve babanın ebeveynlik ile ilgili yaklaşımı belirlenerek bu kapsamda çocuklara nasıl daha doğru ebeveynlik nasıl yapılabileceği, çocuklar ile daha kaliteli nasıl zaman geçirilebileceği, çocuklara nasıl sınır koyulacağı, anlatmakta güçlük çekilen çeşitli kavramların (ölüm, hakkaniyet, kardeşe hazırlanma, kurallar vb.) çocuklara nasıl anlatılabileceği ile ilgili ebeveyn danışmanlığı verilmektedir.
BİZE ULAŞIN
Uzman Psikolog Karin Natan’ın Anlatımıyla “Oyun Terapisi” Nedir?
İnsanın deneyimsel varoluşu oyun oynama temeli üzerine inşa edilir. Oyun temel önem taşımasının nedeni, çocukların oynarken yaratıcılaşmasıdır. Oyun oynama bir deneyimdir; her zaman yaratıcı olan ve mekan-zaman sürekliliği içinde yer alan bir deneyimdir.
Oyunun üç temel amacı vardır: İlk ikisi çocuğun bilişsel ve motor gelişimini desteklemek, üçüncüsü ise duygusal çatışmalarının çözülmesini sağlamaktır.
Oyun terapisi, çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek ve çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir.
Oyun terapisi çocukların kendilerini ifade edebilecekleri, risk alabilecekleri, sosyal kuralları ve sınırları öğrenebilecekleri ve yaşadıkları sorunlar ile başaçıkabilme yollarını keşfedebilecekleri güvenli bir ortam yaratır.
Oyun terapisinde özel olarak tasarlanmış bir oyun odasında terapist ve çocuk birlikte oyun oynar. Burada terapistin ilk görevi, çocuğun kendisini oyununa davet etmesini beklemektir. Çocuk, ihtiyaç duyduğu güven ilişkisini kurmaya başladığında terapisti oyuna davet eder. Çocuk, oyun terapistiyle güven ilişkisini geliştirdikten sonra yavaş yavaş kendini açmaya başlar. Oyun terapisinde çocuk, her biri birbirinden farklı anlamlar taşıyan oyuncakları kullanarak kendi oyununu kurar ve günlük hayatında ifade etmekte zorlandığı öfke, üzüntü, kıskançlık gibi olumsuz duyguları özgürce yaşar.
Oyun terapisti, çocuğu tüm hata, eksiklik ve zayıflıklarıyla koşulsuz olarak kabul eder. Çocuk, rahatlar ve daha cesur bir şekilde kendini oyunun akışına bırakır. Bu süreçte, çocuk oyunlarında, yaşamındaki hayal kırıklıklarını yeniden canlandırarak, farklı şekillerde başetme yollarını öğrenir. Bu da kendisine güvenini arttırır.Problemleriyle yüzleşemeyen çocuklar problemlerini çözemezler. Çocuğun yaşadığı travma (cinsel taciz, ölüm, boşanma), çocuğun gelişim basamaklarında takılmalara veya gerilemelere yol açabilir.Oyun terapisi, çocuğun takıldığı gelişim aşamasında gerekli iyileşmeyi sağlayarak bir sonraki gelişim aşamasına geçmesine ve iç dengesini kurmasına yardımcı olur.
Oyun terapisi, endişe, korku, takıntı, düşük özgüven, çekingenlik, dürtüsellik, saldırganlık, topluma-okula uyum sorunu, davranış problemleri, uyku- yeme- tuvalet sorunları için uzmanların sıkça kullandığı bir terapi tekniğidir.
Oyun terapisi, cinsel davranışlarla aşırı meşgul olan, fiziksel nedeni olmayan mide bulantıları veya başağrılarından şikayet eden, içe dönüklük ve mutsuzluk belirtileri gösteren, arkadaş edinmekte güçlük çeken, yaşıtları veya kardeşleriyle sıkça kavga eden, başkalarına zorbalık eden veya başkaları tarafından zorbalık gören, kendini savunamayan, özellikle de oyun oynamayan ve oynamasını bilmeyen çocuklar için kullanılan ideal bir yöntemdir.
Uzman Psikolog Karin Natan