Bağımlılık Tedavileri

Bağımlılık Tedavileri2018-01-15T15:39:26+03:00

Bağımlılık Tedavileri Uzmanlarımız

Prof.Dr. İlkay Kasatura
Prof.Dr. İlkay KasaturaKlinik Psikolog ve Psikoterapist
Dr.Gizem Akçan
Dr.Gizem AkçanKlinik Psikolog

Bağımlılık Tedavileri ve Uzmanlarımız ile İlgili Sorularınızı Cevaplayalım!

    bagimlilıklar

    Kişinin bir maddeye duyduğu ve önüne geçemediği psikolojik ve fizyolojik ihtiyaç haline bağımlılık denir. Bağımlılık durumunda kullanılan madde miktarı ve alınma sıklığının gitgide artar. Maddeye ulaşılamadığında yoksunluk belirtileri ortaya çıkar ve günlük yaşam devam ettirilemez bir hal alır. Bağımlılığın biyolojik, sosyal ve psikolojik sebepleri olabilir. Zaman içerisinde kişinin madde kullanmakla ilgili özgür iradesi kaybolur ve kendi kontrolü dışında bağımlılık evresi başlar.

    Bir madde kullanımının bağımlılık olarak sınıflandırılması aşağıdaki maddelerle ilişkilidir:

    -Maddenin uzun süreli ve yüksek miktarlarda kullanımı

    -Madde kullanılmadığında uykusuzluk, kusma, sinirlilik, bunaltı, huzursuzluk, saldırganlık gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması

    -Madde kullanımı nedeni ile günlük işlevin ve ilişkilerin zarar görmesi

    -Madde kullanımını kontrol etmek için yapılan ancak sonuçlandırılamayan sürekli çabalar

    -Maddeye karşı tolerans geliştirmek (miktarının aynı oranda olmasına rağmen, etkisinin giderek azalması ve etki için kullanılan madde miktarının arttırılması)

    -Tehlikeli durumlara, fiziksel ve psikolojik problemlere rağmen kullanımı sürdürmek

    DSM-5’te tanımlanan ve bağımlılık geliştirilen maddeler şöyledir:

    1. Alkol
    2. Kafein
    3. Kenevir (esrar)
    4. Halüsinojenler
    5. Uçucular (tiner, benzin vb.)
    6. Opiyatlar (morfin, eroin vb.)
    7. Dinginleştirici, uyutucu ve kaygı gidericiler
    8. Uyarıcılar (amfetamin, ekstazi, kokain vb.)
    9. Tütün
    10. Diğer bilinmeyen maddeler

    Aile ilişkileri, akranlar ve çevre, erken yaşta madde kullanımı, maddeye erişme kolaylığı ve sosyo-ekonomik durum, bağımlılık riskini ve tedavi sürecini etkileyen faktörlerdir.  Bağımlılık tedavisi; ilaçlardan yardım alarak uygulanacak psikolojik yaklaşımları da içeren geniş kapsamlı bir tedavi ve rehabilitasyon programı içerir. Kişinin gönüllülüğü veya yasal zorunlulukla başlanan tedaviler olabilir. Her ikisinde de bağımlının sosyal durumu, aile ilişkileri, tedaviye devamlılığı, tedavinin başarısını etkilemektedir. Tedavi, kişinin tüm durumları dikkate alınarak ona uygun tasarlanır, yoksunluk belirtilerine yönelik olan arındırma tedavisi ile başlar ve ilaç tedavisi ile desteklenir. Bireysel çalışmaların yanında grup terapiler de bağımlılık tedavisinde fayda alınan yöntemlerin başında gelmektedir.

    BİZE ULAŞIN

      Kitap Önerileri

      Bağımlılık Terapileri ile İlgili Blog Yazılarımız

      Stres ile Başa Çıkmayı Öğrenmek

      Stres ile başa çıkmayı öğrenmek için stresin kaynağını ve özelliklerini anlamanız gerekir. Stresin Kaynağı Strese karşı tepki veriş biçimi, bireyden bireye değişir. Aynı stres ortamı içinde yaşamasına rağmen bireylerin stresten etkilenmeleri ve strese karşı tepkileri [...]

      By |23 Haziran 2016|Categories: Aile Terapileri, Bagimlilik, Panik Atak, Stres|Stres ile Başa Çıkmayı Öğrenmek için yorumlar kapalı

      Alkol Bağımlısı Eşe Yardımcı Olmak

      Eşiniz alkol bağımlısı ise ve sizde ona yardımcı olmak istiyorsanız. .. Önce eşiniz yardımcı ve destekleyici olacağınızı bilsin.  Ona yeterince güven sağlayın. […]

      By |20 Nisan 2016|Categories: Aile Terapileri, Bagimlilik|Alkol Bağımlısı Eşe Yardımcı Olmak için yorumlar kapalı

      Bağımlılık Tedavileri ve Uzmanlarımız ile İlgili Sorularınızı Cevaplayalım!

        Bağımlılık Tedavileri  ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

        Bu durum bağımlılığın çeşidi, kişisel özellikler, bağımlılığın geçmişi gibi pek çok değişkenden etkilenebilmektedir. Net bir cevap verilmesi mümkün olmadığından ilk seansın ardından süreç psikolog ve danışan arasında netleştirilebilir.

        Vaka geçmişi, bağımlılık çeşidi gibi pek çok değişken bu konuda etkili olmaktadır. Bazı durumlarda psikoterapi ilaç tedavisi ile desteklenirken, bazı durumlarda yalnızca terapi ile süreç devam ettirilmektedir.

        Psikoloğunuzun size ilaç yazma yetkisi yoktur ancak gerekli görüldüğü durumlarda bir psikiyatri uzmanına yönlendirilen danışanlar tedavilerinde ilaç ile desteklenebilmektedir.

        Genetik faktörlerin yanı sıra, sosyal çevre, aile ilişkileri, düşük sosyo ekonomik statü gibi sosyal sebepler ve yaşanan travmalar, kişilik ya da duygu durum bozuklukları gibi psikolojik etmenler madde bağımlılığını tetikleyebilir.

        Madde bağımlılıkları  özel ve ağır durumlarda yatarak tedavi ihtiyacı doğurur. Bunun dışında daha hafif vakalarda terapistiniz ile görüşme saatleri içinde birarada olur ve sosyal hayatınızı devam ettirebilirsiniz.

        Bağımlılık durumunda kullanılan madde miktarı ve alınma sıklığının gitgide artar. Maddeye ulaşılamadığında yoksunluk belirtileri ortaya çıkar ve günlük yaşam devam ettirilemez bir hal alır. Zaman içerisinde kişinin madde kullanmakla ilgili özgür iradesi kaybolur ve kendi kontrolü dışında bağımlılık evresi başlar.

        Bazı bağımlılıklar yaşamı tehdit etmeye varabilecek fiziksel ve sosyal riskler içeren bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği durumlarda zihinsel bozukluklara, organlarda tahribatlara,  algı ve odaklanma  bozukluklarına, diğer psikolojik bozukluklara yol açabilir. Fizyolojik sorunların yanı sıra suça yönelme, sosyal ve ekonomik problemler gibi sorunlara da yol açmaktadır.

        Go to Top